Del på facebook

Ta kontakt

Terje Granås

Tlf: 906 62 724

E-post:t-granaa@online.no

Søk på nettsiden

Hoggjern

Jeg lager hoggjern for den profesjonelle yrkesutøveren. Hogg-jerna er formgitt med eldre jern som modell og smidd på tradisjonelt vis.

Denne verktøytypen kalles også stem-jern eller tapp-jern. Velg selv, mitt valg er hoggjern.

Tømmermannen som vil ha robust og holdbart verktøy kan velge mellom jern med tange eller fal (skafthylse). For den som vil ha mindre og lettere verktøy finnes hoggjern med redusert størrelse.(snekkermodell)

Alle hoggjern kan leveres rette eller med knokeslepp. (Praktisk i mange sammenhenger.)

P1080983knokeslepp

Øverst på bilde vises knokeslepp på et hoggjern.  

(Knokeslepp er et ord jeg selv har funnet på for å beskrive vinkelen mellom bladet og skaftet på hoggjernet. Om du slår det opp i Norsk Ordbok, er jeg sannelig ikke sikker på hva du finner.. )

Hoggjern med fal

skipshoggjernHoggjern med fal er en robust modell. En gammel betegnelse er skipshoggjern.

Prosessen som brukes i fremstillingen er tradisjonell og hvordan dette ble gjort tidligere, er noe jeg forsket meg frem til når jeg var stipendiat ved NHU i perioden 2008-2011

Verktøyet leveres i de fleste dimensjoner.

Lokkbeitel:

LokkbeitelLokkbeitelen er er spesialverktøy for å lage firkantede hull i treverk. Formen og designet er tradisjonelt og skaftet er satt på tange. Lokkebeitelen lages i mange dimensjoner eller den dimensjonen du vil ha.

Her er samme typen med fal. (skaftehylse) Jeg anbefaler denne skaftløsningen.

P1090224lokkbeitel_med_fal

Ramme-jern:

VindusjernRamme-jernet er et spesialjern for de som lager vinduer. Jernet er kopi av gamle modeller og kan i enkelte sammenhenger være et veldig nyttig verktøy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokal Modell:

P1080992rammejern_fra_follo

Denne modellen er funnet på Follo Museum.

Stikk-jern

stikkjernEt stikkjern er egentlig et langt og tynt hoggjern. Siden det er så tynt brukes det kun med handkraft. Det er spesielt der materiale skal fjernes på vanskelig tilgjengelige steder det er uovertruffent.

snekker-hoggjern.

sm_hoggjernSom navnet tilsier er dette et hoggjern som er tilpasset snekkeren. Det er kortere enn øvrige viste hoggjern, men ellers er kvaliteten og produksjonen den samme som de øvrige på denne siden.

 

Til høyre vises snekker-jernet ved siden av et normalt hoggjern.stort_og_lite_hoggjern